Mån - Fre: 08 - 17 |  info@kongahalladjursjukvard.se | 0303-923 00

Kastrering

Tänk på detta

Kastrering

Katt

Sällskapskatter bör alltid kastreras om de inte skall gå i avel. Det är stor risk att okastrerade utekatter försvinner och/eller skadar sig. P-piller på honkatter kan öka risken för juvertumörer och infektioner i livmodern. Kastrering rekommenderas från 4 – 5 månaders ålder.

När din katt skall kastreras lämnas den in på kliniken på morgonen och en allmän undersökning görs innan ingreppet. Ingreppet sker under full narkos och din katt får smärtlindring. Krage skickas med hem och skall sättas på om hon/han slickar på såret. Det finns normalt inga stygn som skall tas bort.

Hund

Hundar kan kastreras från 6 månaders ålder. Den vanligaste orsaken till att man vill kastrera tikar är att man inte ska ha henne i avel men har en hanhund hemma. Alternativt mår hon dåligt under löpperiod och skendräktighet. Fördelar med kastrering av tikar är att man minskar risken för juvertumörer och slipper livmoderinfektion. Nackdelar kan vara att tiken får ökad pälsväxt och en del tikar kan läcka lite urin efter några år (finns behandling).

Hanhundar kastreras oftast om de inte ska gå i avel och man har en tik hemma eller att han har en mycket stark könsdrift.

Ingreppet sker under full narkos och recept på smärtstillande medel ges. Både tikar och hanhundar får en krage som skall vara på till stygntagning ca 10 – 14 dgr efter ingreppet.

Hanhundar kan också kastreras kemiskt, ett hormonpreparat läggs in under huden med en spruta. Det kan ta upp till 4 – 6 veckor innan det verkar med full effekt. Effekten kvarstår mellan 6 – 12 månader. Hundar som skall gå i avel rekommenderas inte kemisk kastrering på, det finns risk att hunden  inte blir fertil igen.

 

Kastrering

Ring oss: 0303-92 300

Våra öppettider

Ord. Öppettider

Måndag:

08.00 – 17.00

 

Tisdag:

08.00 – 17.00

 

Onsdag:

08.00 – 17.00

 

 

Torsdag:

08.00 – 17.00

Fredag:

08.00 – 17.00

Välkommen att ringa oss på: